[pravidla] Dovednosti a bojové styly

Dovednosti jsou u hráčů nejoblíbenější odměny, protože jsou trvalé. Jen si musíš dát pozor na dvě věci. Výrazně definují postavy, takže je musíš nabízet postavám na míru nebo je musíš rovnoměrně rozmístit po mapě, aby si je hráči našli a vybrali sami. Zároveň je ale musíš udělat dostatečně náročné k získání, aby si všichni nenasbírali všechno; vlastně by jich každá postava měla mít jen několik. U mě se dají získat;

  • Členstvím v cechu. Štítonoš v armádě, odemykání zámků v cechu zlodějů, ostrostřelec u hraničářů apod.
  • Odměnou za splnění úkolu nebo za nechutnou sumu u některého z mistrů.
  • Nalezením vzácné příručky nebo manuskriptu v nějakém starobylém pokladu.

Nabízím tu zatím jen několik příkladů. Až budeš navrhovat svoje, tak měj na paměti, že by něměly nahrazovat něco, co se lze snadno simulovat u stolu (např. vyjednávání). Navíc, když z něčeho uděláš dovednost, kterou je třeba se naučit, tak to automaticky neumí všichni ostatní. Proto bych se vyvaroval dovedností pro plavání, šplhání a podobné, protože to jsou činnosti, které běžně na cestách dělají všichni dobrodruzi.

Odemykání zámků
Otevřít obyčejný zámek se ti po směně povede vždy pokud máš paklíče. Šance se snižuje na 4 z 6ti, pokud máš improvizované paklíče nebo to chceš stihnout v kratším čase. Epické zámky (trpasličí pokladnice a pod.) jsou kapitola sama pro sebe. Bez této dovednosti by ses o ně ani nemohl pokusit.

Stopování
Stopovat někoho v blátě či sněhu zvládne každý. Staré stopy nebo stopy v těžším terénu zvládnou jen postavy, které už nějakou dobu v divočině strávily. Jen skuteční stopaři se ale dokáží rozhlédnout po prázdném bojišti a říct kdo, s kým a kolik bojovalo. I z několik dní starých stop vyčtou zajímavé detaily.

Kapsářství
Při vhodných podmínkách – měšec pověšený nápadně u pasu a správné rozptýlení – dokáže být zloděj každý. Jen mistr kapsář ale dokáže během flirtu sundat dámě náhrdelník i naušnice nebo do někoho vrazit na chodbě a ukrást mu svitek z vnitřní kapsy kabátce.

Felčar
Při první pomoci hážeš 1d6 namísto běžných 1d4.

Notářství a padělání
Schopnost číst a psát z vás nedělá notáře. Správný notář zná všechny protokoly a zákonitosti, nezalekne se složité heraldiky a byrokracie a jeho písmo je jako natištěné.

Kovářství
Každý dokáže v nouzi vyklepat prohnutý plát nebo nabrousit zubatou čepel. Jen kovář tím ale neriskuje trvalé poškození a může zbraně a zbroje i sám vyrábět.

Štítonoš
Štítem uděluješ poškození 1k6 namísto 1k4. A pokud ti při útoku zbraní padne na poškození 1, tak si můžeš dohodit poškození štítem.

Adrenalin
Když přežiješ kritický zásah, tak máš do konce boje +1k4 k útoku.

Momentum
Kdykoli mineš útokem zblízka, získáváš +1 bonus k poškození svým příštím útokem (sčítá se až do +3). Útoky musí být nepřetržité a do jednoho cíle.

Nezastavitelnost
Když někoho srazíš obouruční zbraní pod nulu životů, tak máš možnost udělat další útok na kohokoli v dosahu. Maximálně jednou za kolo.

Boj beze zbraně
Poškození útokem beze zbraně 1k6.

Odhodlaný útok
Jednou za boj můžeš hodit na útok 2k20 a počítat tu vyšší. Musíš to ovšem nahlásit před hodem.

Hbitá obrana
+2 obrana beze zbroje a +1 obrana s lehkou zbrojí

Ostrostřelec
Když strávíš celé kolo zaměřováním, tak v dalším kole hážeš na útok střelnou zbraní navíc ke k20 ještě k6.

Ruční držení
Nemusíš pro šípy sahat do toulce. S postihem -2 k útoku můžeš lukem střílet dvakrát za kolo.

About Quentin

lazy roleplayer, series freak and mmorpg addict Zobrazit všechny příspěvky, jejichž autorem je Quentin

2 responses to “[pravidla] Dovednosti a bojové styly

Napsat komentář